Kuchnia Hiszpanska


Teraz poswiecmy troche czasu na gastronomie Hiszpanska ,zacznijmy wiec od slawnej w Hiszpanii "Tortilli de Patatas" jest to chyba najslawniesza Hiszpanska potrawa znana w wielu krajach ,ten placek ziemniaczany ,bo tak sie nazywa po Polsku Tortilla de Patatas jest podawany w barach jako t.z pinczo takie szybkie sniadanie ,wyciety z calego okraglego placka trojkat podawany z kawalkiem bulki i jest to bardzo popularnym sniadaniem w Hiszpanii 

Jej recepta jest nadzwyczaj prosta ,zawiera kartofle ,cebule i oczywiscie jajka 






Nastepna dosc popularna tym reazem potrawa obiadowa jest slawna "Paella" potrwa ta pochodzi z Valencji .Moze byc paella n.p mixta czyli z kawalkow kurczaka ,troche owocow morza ,innego miesa n.p wiepszowego o wolowego no i oczywiscie mozna  ja przygotowac tylko z korczaka lub tylko krolika no i najbardziej popularna wsrod turystow paella z owocow morza .Oczywicie potrawa ta zawiera inne dodatki jak skladnik podstawowy ryz inne skladniki to :mejiones,gambas ,berberechos troche papryki czerwonej ,groszek,cebula,ze dwa zombki czosnku no i wiele innych dodatkow .Przygotowanie jej jest pracochlonne i wymaga troche doswiadczenia .Polecam odwiedzajacym Hiszpanie









Oczywiscie nie zapomnijmy ,mozna to uznac jako dodatek do potraw bo jest rozpowszeniony jako zupa w plynie ,mam tu na mysli oczywiscie "Gzpaczo" jest to troche podobne do naszego polskiego Chlodnika ,z ta roznica ze gazpaczo zawiera surowe warzywa ktorymi sa to :papryka ,pomidor, zombek lub dwa  czosnku w, zaleznosci od ilosci warzyw ,kawalek chleba czesci miekkiej mozna dodac rowniez ogorek ale to w zaleznosci od gustu oczywiscie olej ,sol troche octu do smaku ,troche wody .Wszystko to miksujemy do osiagniecia postaci wodnistej nastepnie mozemy sprobowac i doprawic do smaku ,jest to jedna z najprostrzych zup do zrobienia samemu w domu .Zapomnial bym dodac ze zupe ,napuj ten spozywamy zimny wiec najlepiej wstawic na jakis czas do lodowki zeby sie schlodzilo,jest to oczywiscie zupa spozywana tylko latem .







No hay comentarios:

Publicar un comentario